LINDA RAMSING

CERTIFICERET Parterapeut

Parterapeut * Sexolog * Psykoterapeut

Jalousi

Jalousi er en følelse, som kan være meget opslidende at lide under, og som ofte er skadende for parforholdet. Den jaloux part er plaget af mange negative tanker og bekymringer om f.eks. utroskab, partnerens kærlighed eller parforholdets overlevelse. Ofte kommer jalousien til udtryk i mistroisk adfærd såsom at tjekke mails, sms’er eller hjemmesider, som partneren har været inde på eller at opstille et krydsforhør efter f.eks. en bytur. Det kan meget vel føre til negative konfrontationer med partneren, som så giver anledning til yderligere negative tanker og større usikkerhed. På den måde er der startet en negativ spiral, som det kan være svært at komme ud af.

Jalousi er en uønsket tilstand at være i og opleves ofte som meget opslidende og smertefuld. Årsagen til jalousi kan være manglende selvværd eller relateres til angst for at blive forladt, men kommer ofte til udtryk i vrede eller skænderier. Det betyder desværre, at angsten for at blive forladt, kan blive en selvopfyldende profeti, da man slider på forholdet.

I den kognitive terapi arbejder vi med at finde frem til de negative tanker, som er forbundet til jalousien. Vi bruger tid på at få nuanceret de negative forestillinger, som ofte er farvet af meget negative tolkninger. Samtidig er det vigtigt at se på din adfærd, som i høj grad vedligeholder følelsen af jalousi, og som er skyld i negative konfrontationer i dit parforhold. De nye erfaringer med nuancerede tolkninger og mere hensigtsmæssig adfærd vil føre til en mindskelse af jalousien, som igen er positivt forstærkende for dit parforhold. Vi vil give dig konkrete øvelser og værktøjer til, hvordan du slipper af med jalousien og forebygger den i fremtiden.

*Medlem af Dansk Sexologforening