LINDA RAMSING

CERTIFICERET Parterapeut

Parterapeut * Sexolog * Psykoterapeut

Sådan foregår parterapi

De oftest stillede spørgsmål:

 * Hvordan foregår parterapien?

* Kan terapeuten finde på at lave aliancer med den ene af parterne?

* Skal vi forberede noget før vores møde?

* Kan vi både gå i parterapi og individuel terapi hos samme terapeut?

* Hvor mange sessions skal vi typisk have?

* Hvor lang tid skal der gå imellem hver session?

* Hvis jeg ikke tror på parterapi, får jeg så noget ud af det?

Hos mig foregår parterapien i et trygt rum, hvor vi under afslappede og i hyggelige omgivelser, sidder i stole overfor hinanden. I vil som par sidde ved siden af hinanden. Jeg byder jer velkommen med kaffe/te eller vand.

Jeg er meget rummelig, empatisk og møder jer altid med et smil. Hos mig er der både plads til tårer og grin, samt alt dét der ligger der imellem. Jeg er her for at støtte, vejlede og rådgive jer igennem den krise I står midt i.

I skal ikke forberede jer på vores møde, men blot møde op den aftalte tid, så stiller jeg de spørgsmål - der får jer til at reflektere over situationen, og hvad I vil have ud af vores samtale. Dog har nogen brug for, at sende en mail og beskrive situationen - det er I velkommen til.

Fordi jeg er kvindelig terapeut, har jeg ikke mere sympati for kvinden end for manden i forholdet, men er ganske uvildig og hører sagen fra begge sider. Oftest viser det sig faktisk, at manden i forholdet, er helt afslappet og føler sig så godt tilpas, at han får kommunikeret med partneren, på en langt mere hensigtsmæssig måde, end inden parterapien.

Min kollega Christian og jeg tilbyder også dobbelt parterapi, for de par der ønsker at der både er en mandlig og en kvindelig terapeut repræsenteret.

Det har vist sig at være en succes, da mange par ønsker at få et sideløbende samtale forløb, hvor de får individuel terapi. På den måde har de allerede mødt både undertegnede og min kollega, og er på den måde i vante/trygge hænder. Tryghed og kemi er netop nøgleordene for en god og anerkendende dialog, klient og terapeut imellem.

Det er svært at sige hvor mange sessions der skal til, da alle par er forskellige. Jeg anbefaler at den første tid bestilles umiddelbart efter, at parret er blevet enige om parterapi. Herefter er det min erfaring at der ikke skal gå mere end 10-14 dage inden næste aftale. Derefter kan der gå lidt længere imellem vores aftaler, så I kan arbejde konstruktivt med jeres udvikling derhjemme. Oftest vil omkring 5 sessions være passende, over en periode på et halvt år.

Parterapi er en fælles proces, derfor er det nødvendigt at begge parter har lyst til at deltage. Det bør betragtes som en investering i parforholdet, på samme måde som vi investerer i vores tænder, bolig og bil. Derfor bør I tænke over, hvorvidt I finder økonomien til jeres udvikling. Det er en prioritering I sammen tager, som kan betyde I over en periode, skal give afkald på noget andet, for at finde økonomien til det. Det er ærgerligt at starte et forløb, og økonomien så bliver afgørende for udviklingen. 

Et samtaleforløb er ikke "et fix". Så der findes ikke en hurtig løsning til at genfinde gnisten og kærligheden. Så vær forberedt på at I indgår i en proces, som der ikke kan sættes tid på. 

En gylden regel siger: det tager et menneske ca. ½ år, at ændre en dårlig vane der ikke længere er hensigtsmæssig, til en ny og mere positiv forandring er integreret.

Som certificeret sexolog og parterapeut, er jeg medlem af og dermed underlagt sexologforeningens etiske retningslinier, som kan læses her http://dansksexologforening.dk/foreningen/etiske-retningslinier.aspx

Dvs. jeg naturligvis har tavshedspligt, og behandler jeres forløb med fuld diskretion.

Parterapi er en seriøs samtale, som henvender sig til alle i forhold, som gerne vil forbedre deres kommunikation og indbyrdes forståelse af hinanden og deres forskelligheder. Alle kan have stor glæde af denne form for samtale, hvor der lyttes til partneren på en ny måde.

Jeg har erfaring med alle typer par, både etniske parforhold, homoseksuelle og heteroseksuelle. Mit yngste par har været under 20 år gamle og mit ældste par var pensionister og over 70 år og havde haft guldbryllup.

Så alle kan have stor glæde af parterapi.

Jeg vil afslutningsvis tillade mig at skrive, at jeg kun har mødt tilfredse klienter, der uden tøven har givet mig deres anbefaling.

De fleste par og enkeltpersoner jeg har mødt, er kommet på en anbefaling fra en tidligere klient. Det er den bedste anbefaling jeg kan få, og det er jeg naturligvis dybt taknemmelig for.

Mænd som har tvivlet på om de ville i terapi, har efterfølgende på vejen ud af døren, med et glimt i øjet - udtalt at det var helt anderledes end de havde "frygtet", og det skal forstås på den positive måde. Så de uden tøven har bestilt endnu en tid.

Jeg har endda været udsat for, at en brandmand har bedt om en stak af mine visitkort, for at dele dem ud på brandstationen. Dét kalder jeg da en "maskulin anbefaling", som jeg håber kan berolige de mænd, der måske har en frygt eller fordom omkring parterapi. 

Jeg glæder mig til at møde jer

Mange kærlige hilsner fra

Linda